Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

1 november 2010

Wat is een NAS? (Network Attached Storage)


Wil je meer informatie over aanbevolen toestellen, hun prestaties en hun prijzen, klik dan hier voor mijn gedetailleerd artikel.


Deze week zullen we kijken naar wat Network Attached Storage (NAS) is en wat hier de voordelen en nadelen van zijn boven een server.

Steeds vaker duikt de term NAS op voor het delen van bestanden in een netwerk. Dit kan voor (kleinere) bedrijven en voor de thuisgebruiker voordelen bieden. NAS staat voor ‘Network Attached Storage’, dit staat voor een opslagmedium dat op het netwerk is aangesloten. U kunt het vergelijken met een externe harde schijf die u op uw computer aansluit. Het enige verschil is dat de harde schijf nu niet op uw computer is aangesloten maar op uw netwerk en dat iedereen er gebruik van kan maken.

In de afbeelding ziet u een schematische opstelling van welke toestellen zoal van een NAS kunnen gebruik maken. 
Al je computers en notebooks worden draadloos of via een netwerkkabel met de router verbonden (klik hier voor meer uitleg over de router en klik hier voor koopadvies voor routers).Via de router wordt de Internetverbinding gedeeld. Ook hangt hier een NAS server aan. Elke computer (inclusief de laptop) kan via de router verbinding maken met de NAS server. Als er dus een document op de NAS server staat kan elke computer deze bereiken.
De zakelijke gebruiker kan de NAS server gebruiken om vele documenten, spreadsheets, presentaties e.d. te delen. De thuisgebruiker zal eerder foto’s, films en muziek opslaan op de NAS server.

Wat zijn nou precies de voordelen van een NAS server?

- Elke machine (computer, laptop, PDA) kan verbinding maken met de NAS server. Als er data op de NAS server wordt opgeslagen, is deze bereikbaar voor elke machine. U kunt dus met computer 1 een document opslaan op de NAS server, maar computers 2, 3 en de laptop kunnen dit bestand openen, bewerken en verwijderen. Dit is een enorm voordeel als er meerdere mensen aan één document moeten werken. Het delen van informatie wordt dus erg makkelijk. Ook kunnen er verschillende besturingssystemen gebruikt worden.
- Normaal gesproken bevat een NAS server een enorm grote capaciteit (vanaf 1000 Gigabyte). Veel NAS servers zijn gemakkelijk uitbreidbaar met meerdere harde schijven. Zo kunt u gauw beschikken over enkele terabytes. Er zijn zelfs NAS servers die aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat nog meer capaciteit beschikbaar is.
- NAS servers kunnen een ingebouwde printer server bevatten. U kunt dan één printer aansluiten die door alle PC’s in het netwerk gebruikt kan worden.
- NAS servers kunnen beschikken over een ingebouwde FTP server. Hierdoor wordt de opgeslagen data ook via het internet toegankelijk.
- De besturingssystemen van (professionele) NAS servers zijn ontwikkeld voor data opslag. Hierdoor is de performance ten opzichte van bijvoorbeeld Windows File Server aanzienlijk hoger.
- Het energieverbruik is over het algemeen lager dan een gewone server.(35 à 40 Watt)


Een NAS server voor thuis heeft u al vanaf zo’n 120 euro, een zeer goede snelle NAS server voor thuisgebruik en de kleine KMO zal je tot tot 700 euro kosten.
Daar moet je dan wel nog de prijs van de door jou gekozen harde schijven bij optellen.(tussen de 50 en de 70 euro per harde schijf van 1000GB)  

Wil je meer informatie over aanbevolen toestellen, hun prestaties en hun prijzen, klik dan hier voor mijn gedetailleerd artikel.

Het gebruik van NAS groeit enorm. Het kan een goede oplossing bieden voor zakelijke- en thuisgebruikers. Heeft u een netwerk met meerdere computers en nog geen server? Dan is NAS zeker een goede optie. Beschouw het als een goed alternatief voor een volledige server met bijvoorbeeld Windows Server erop.

1 opmerking:

  1. hi..Im student from Informatics engineering, this article is very informative, thanks for sharing :)

    BeantwoordenVerwijderen