Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

24 maart 2012

Welke draagbare computer kopen? iPad, Tablet-PC, netbook of notebook?

Omdat er zoveel keuze is in alle prijsklassen, is het als leek verschrikkelijk moeilijk, zelfs bijna onmogelijk, om te weten te komen welke draagbare computer je eigenlijk best zou aanschaffen.

Hier enkele wetenswaardigheden om je bij je keuze te helpen:







Netbook, notebook of Ultrabook?

Netbook & Notebook
Een netbook is een trage notebook. enkel aan te bevelen als je minder dan 300 euro te besteden hebt, alleen maar van plan bent om veel op het internet te surfen, je e-mail te raadplegen en je geen zware software programma's zal gebruiken en ook als je veel belang hecht aan een lange werkingsduur op batterij. Tot 10 uur voor een netbook, 3u is al goed voor een krachtigere notebook. Netbooks zijn ook kleiner (de meeste hebben een 10,1 inch scherm) en lichter om mee te nemen (1 tot 1,5kg). Meestal zijn ze ook minder compleet (geen ingebouwde DVD-drive, minder aansluitmogelijkheden).
Netbooks zijn trager dan notebooks om 2 redenen:
1. De batterij moet langer meegaan: dus al zijn onderdelen moeten weinig energie verbruiken en kunnen daardoor niet snel zijn vermits rekenkracht nu eenmaal meer energie vraagt.
2. Hun prijsstelling: vermits netbooks tussen de 200 en de 300 euro te koop zijn, kan je moeilijk verwachten dat er duurdere, snellere of meer componenten inzitten.

Als je nog een netbook zou kopen, let er dan zeker op dat je er een koopt die een dual core processor heeft (Atom N550, N570, D510, D525, N2600, N2800), deze zijn veel sneller voor bijna dezelfde prijs als de single core modellen.

Ultrabook
Vermits er al notebooks zijn vanaf 390 euro (met een 15 inch beeldscherm en ingebouwde DVD lezer/schrijver!!!) zou ik vandaag nooit meer een netbook kopen.

Klik hier voor mijn artikel "Koopadvies: welke notebook (laptop) of Ultrabook kopen?" met veel nuttige tips en wetenswaardigheden.
Klik hier voor een artikel met nog andere praktische tips die je kunnen helpen om online een goede keuze te maken.

Apple iPad of een Android tablet-computer? 

In plaats van voor een netbook te kiezen zou je ook voor een Apple iPad of Android tablet computer kunnen kiezen.

Tablet computers zijn eigenlijk smartphones met een groter beeldscherm.

Deze zijn duurder (399 tot 799 euro) en buiten dat ze handiger zijn in mobiel gebruik, zijn ze minder compleet en zeker minder snel als een notebook.
Zelf surfen gaat trager als je het met een PC of notebook vergelijkt, maar wel voldoende voor normaal gebruik!
Maar als je je beperkt tot op het internet surfen, je e-mails na te kijken en kort te beantwoorden, je agenda te bekijken, een boek of magazine online te lezen en een eenvoudig spelletje te spelen dan is een tabletcomputer zeker een goede keuze.
Essentieel verschil is dat deze toestellen niet met een muis of trackpad bedient maar met je vingers en dat ze niet met Microsoft Windows werken, maar  met hun eigen besturingssysteem (Apple's iOS voor de iPad en Google's Android voor de tabletcomputers). Je hebt dus andere programma's ("Apps") nodig dan deze voor Windows.
Meestal zijn het dezelfde programma's die je voor een smartphone gebruikt.

Klik hier voor mijn artikel "Welke tablet computer kopen"

Voordelen van een iPad of tabletcomputer:

1. Het design en het gebruiksgemak, een plezier om mee te spelen.
2. Afmetingen en gewicht: zeer dun (vanaf 8,3mm dik) en zeer licht (vanaf 586 gram).
3. Ideaal om in je luie zetel op het internet te surfen als je liever geen (zwaardere) laptop op je schoot wil.
4. Batterijduur: De iPad of tabletcomputer is dus een apparaat dat je met gerust hart een dagje kunt gebruiken zonder dat je je zorgen over de batterijstand moet maken..
5. Eén klikje op de aan-knop en het apparaat is direct aan, zonder lange opstarttijd zoals bij een gewone computer, notebook of netbook.

Nadelen van een iPad of tabletcomputer:

1.  iPad's en Android tablets hebben processoren met veel minder rekenkracht dan die van een notebook of een PC. Klik hier voor een snelheidsvergelijking.
2. Taken tegelijkertijd uitvoeren (multitasking) en snel uitvoeren  zoals bij een netbook of notebook met Windows is eigenlijk niet mogelijk.
3. Je hebt geen echt fysiek toetsenbord, als je veel moet typen gaat dat langzamer (of je moet een apart extern klavier aanschaffen of een Asus Transformer tablet met toetsenbord kopen).
4. Hebben slechts 16 tot 64GB opslagcapaciteit, de meeste netbooks 320GB. Bij een Android tablet met een microSD-geheugenkaartslot kan je het geheugen met 32GB uitbreiden, bij een iPad niet.
5.De  iPad kan geen "Adobe Flash" afspelen, dus veel filmpjes, websites die enkel voor flash ontworpen zijn kan je niet afspelen. Android tabletcomputers kunnen dit wel. Update: vanaf 15/8/2012 is Adobe Flash voor Android niet meer te downloaden.(bron: Engadget)
6. Je kan zonder adapter (39 euro) geen foto's of filmpjes van je camera  op je iPad zetten (geen usb-poort of geheugenkaart-slot (SD)). Bij sommige Android tablets met SD-slot kan dit wel, anders ook via een adapter. Je kan zonder adapter geen inhoud van je CD's, DVD's of USB-stick direct op je iPad of tablet PC zetten.
7. Je gebruikelijke favoriete Windows programma's (zoals bv. Microsoft Office) werken er natuurlijk niet op.

Als aanvulling op je PC, notebook of netbook kan ik een tablet PC warm aanbevelen, maar niet als zijn vervanger!

11 opmerkingen:

  1. Mooie review Philip! Een iPad is voor mij nog steeds een speeltje en geen vervanging van een netbook met 4gb werkgeheugen en een HD van 500gb. Voor 390 heb je een super HP waarmee je alles kunt doen dat op een iPad nooit kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wat nou als ik hem nodig heb voor school? Ik wil op school aan mijn verslagen kunnen werken, maar niet mijn notebook meenemen want die is veel te groot en zwaar. Wat is dan de beste keus?

    Groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je al dezelfde programma's van je notebook wil kunnen gebruiken, en alleen grootte en gewicht je bezwaar is, kies dan voor een Ultrabook.
      Als je enkel verslagen wil kunnen maken, dan kan dit ook gerust met een tablet computer met een toetsenbord.

      Verwijderen
  3. ik heb een vraag eigenlijk een dilemma ik haak ernorm veel op bestelling
    dus heb ik veel haakpatronen maar kan ik dus het beste kopen een ipad of een tablet pc de patronen zijn allemaal pdf files (geen filmpkes )
    ik hoop dat er iemand antwoord
    nancy mijn email is nancysissi@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zowel alle iPad’s als alle tablet PC’s kunnen zeer goed met pdf formaten overweg.

      Verwijderen
  4. Ik (student) heb na het overlijden van mijn laptop gekozen voor een tablet als vervanging. Voor wie interesse heeft, hier een verslag over mijn ervaring met n tablet als vervanging voor de laptop: http://lieke44.plazilla.com/samsung-tab-vs-laptop

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb jouw review gelezen Lieke, dan ben je met dat losse toetsenbord en adaptertje toch nog duur uit?
    Is dan een netbook 10" niet net zo handig?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hmm ik vraag me af of ik een i pad of een laptop zou kopen. in huis hebben we al 5 laptops maar ik wil er eentje voor mijzelf

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen mijn Toshiba 4 jaar geleden overleed een 'Barbiecomputer' aangeschaft voor 280 euro (ASUS EEE) en die draait naar volle tevredenheid de zwaartste statistische pakketten als SPSS en LISREL.... dus vergis je niet in wat je allemaal kunt doen met die goedkope netbooks! Enige nadeel is - zeker na 3 jaar en meer - dat ze steeds trager worden op internet, maar wellicht dat een ouderwetse formattering en opneuw installeren dat zou kunnen verhelpen... maar dan zit je weer met licenties etc...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik wil een mini laptop die niet te duur is en waar ik alles op kan doen. Wat moet ik kopen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zoek een laptop die zowel ik kan gebruiken als dat mijn kinderen het gebruiken kunnen welke kan ik dan het beste nemen?

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.