Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

1 juni 2011

Een nieuwe LCD, LED of Plasma TV kopen? Een wegwijzer in deze nieuwe multimedia jungle!


Alvorens je een televisie aankoopt zijn er eerst talrijke vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld: hoeveel mag de nieuwe televisie kosten? Hoe groot moet hij zijn, welke scherm-technologie moet je kiezen en welke aansluitingen en welke uitrustingkenmerken heb je echt nodig? En moet je nieuwe TV ook 3D-beelden kunnen afspelen?
Met deze gids probeer ik een antwoord te geven op al deze vragen zodat je goed voorbereid bent alvorens je tot je aankoop overgaat.


Budget
Voor een goede en voldoende uitgeruste 32-inch toestel betaal je rond de 500 euro, voor de topklasse met LED-achtergrondverlichting moet je op zo'n 800 euro rekenen. Een redelijke 37-incher heb je al vanaf 600 euro, en als je meer wilt zal je rond 800 euro uitgeven. De beste prijs-kwaliteitsverhoudingen vind je bij de 40-inch tv's. Een goed toestel vind je daar al vanaf 600 euro, een topmodel kan je vanaf 900 euro kopen. Dan blijven er alleen nog de heel grote modellen: vanaf 800 euro heb je al een 46-inch die een goed beeld geeft en alle noodzakelijke kenmerken heeft. Als je nog een groter scherm wil, completer uitgerust en ook beelden in 3D wil kunnen bekijken, moet je met een bedrag vanaf 1.500 euro rekenen.


TV-testen en aanbevelingen
Op de website van http://www.chip.de/ vind je uitgebreide, overzichtelijke toplijst van meer dan 100 door hen geteste modellen.
Als je meer details wil, vergeet dan niet op de tab "Alle Details" te klikken.

Klik hier voor een overzicht van de 32 tot 37-inch modellen
Klik hier voor een overzicht van de 39 tot 42-inch modellen
Klik hier voor een overzicht van alle modellen groter dan 42 inch


1. De juiste technologie kiezen: LCD, LED,Plasma of OLED?

Bij de schermtechniek heb je de keuze tussen Plasma, LCD of LED. Einde van 2012 zullen er ook OLED televisies te koop zijn (wel pas vanaf 8000 euro voor een 55 inch model). Hieronder de voor- en nadelen van enkele verschillende types en waar je bij de aankoop van een HD televisie moet op letten. 

LCD-TV’s
De LCD technologie  domineert ondertussen ruimschoots de markt en heeft de Plasma reeds lang ingehaald. De LCD tv’s verschillen enkel onderling van elkaar hoe het Liquid Crystal Display (LCD) paneel van achter belicht word (Klik hier voor een zeer visueel verklarend filmpje).Bij het klassieke LC-display gebeurt dit door een koude fluorescentielamp (soort TL-lamp (CCFL)). Dit heeft het voordeel dat ze relatief goedkoop gemaakt kunnen worden. Sony heeft nog een variante met een warme fluorescentielamp (HCFL).Bij beide types is de achtergrondverlichting steeds ingeschakeld. Dit heeft als nadeel dat er bij elke pixel steeds een klein beetje licht doorlekt omdat de kristallen in het scherm niet 100% lichtdicht zijn. Daardoor is het moeilijker om “echt” zwart op het scherm weer te geven en zal ook de contrastverhouding van het beeld ietsje zwakker zijn. Toch slagen de fabrikanten er tegenwoordig in, om ook met CCFL/HCFL-achtergrondverlichting, zeer goede tv’s met hoge contrastverhoudingen en “diep” zwart te bouwen. Je moet er dan wel op letten dat je minstens voor een model met 100 Hz kiest, zodat bewegingonscherpte geminimaliseerd word. Een verder nadeel van een LCD tv is de iets kleinere kijkhoek. Als je in een schuine hoek naar het scherm kijkt, kan het zijn dat de kleuren vervagen.

LCD met LED achtergrondverlichting
Om minder stroom te verbruiken gebruiken de fabrikanten ook LED lampjes als achtergrondverlichting voor LCD panelen.(Klik hier om een filmpje te bekijken waar de verschillende technieken zeer visueel worden uitgelegd) Deze LED lampen worden ofwel rondom het LCD paneel verdeeld en hun lichtstralen worden dan via een geleiding-bord (soort spiegel) naar de achterzijde van het LCD paneel getransporteerd (Edge-LED), ofwel zitten ze vlak achter het LCD paneel (Full-/Direct LED). Bij beide types kunnen de LED’s naar keuze ,ofwel in groepen of allemaal samen, aan- en uitgeschakeld worden. Daardoor kunnen LED-tv’s betere zwartwaarden en hogere contrastverhoudingen dan CCFL-tv’s produceren.

LCD met vier subpixels
Sharp gaat voor een derde LCD variante, de zogenaamde Quattron techniek.Het gaat hier om een LED LCD tv waar naast de normale subpixel-kleuren rood, groen en blauw (RGB) nog een vierde kleur, namelijk geel, als subpixel word toegevoegd. Daardoor zijn nog meer kleurtinten mogelijk en dit uit zich vooral bij het weergeven van huidtinten.

TV’s met Plasma schermen
Er zijn nog maar 3 fabrikanten die Plasma tv’s aanbieden, Samsung, LG en vooral Panasonic.Bij deze techniek bestaat elke pixel uit een met gas gevulde cel, die elk individueel ontstoken (aan- en uitgeschakeld) kunnen worden. Daardoor komt het dat Plasma tv’s zwart “echt” zwart kunnen weergeven, maar ook uitstekend kontrasten en levendige kleuren op het scherm brengen (maar slechts lichtjes beter dan een LCD-LED tv). Ze hebben ook een grotere kijkhoek, waardoor zelf TV-kijken bij een extreme schuine hoek nog steeds een beeld van goede kwaliteit levert. Een Plasma tv verbruikt meer stroom als je hem met een even grote LCD tv vergelijkt. Dit verschil word nog groter als je hem met een LED-LCD tv vergelijkt. Een plasma tv heb je pas vanaf een diagonaal van 40-inch en een ander belangrijk nadeel is dat een goede Plasma tv is meestal duurder is dan een LCD-LED tv. Opgepast ook: oudere Plasmaschermen kunnen net als CRT-schermen inbranden. Dit is in feite slijtage van de fosforlaagherstelfunctie hebben. De gevoeligheid voor inbranden lijkt per merk erg te verschillen. Nadeel voor een plasma is ook dat de piekhelderheid een stuk minder hoog is dan bij moderne LCD-televisies. In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn, maar in een kamer met direct invallend zonlicht kan de extra helderheid van een LCD-scherm goed van pas komen. Ook bij het bekijken van 3D-beelden (waarbij veel helderheid verloren gaat) is plasma zichtbaar in het nadeel en moet je de ruimte eigenlijk redelijk donker houden om de beeldkwaliteit acceptabel te laten zijn.

Koopadvies
Naast de scherm-technologie zijn er natuurlijk nog enkele andere factoren in overweging te nemen. Plasma tv’s zijn enkel vanaf 40/42 inch schermdiagonaal te verkrijgen, als je dus kleiner wil, kan je alleen maar voor een LCD of een LED-LCD-tv kiezen. Anderzijds zijn ook enkel de Plasma tv’s vanaf 1.000 euro aan te bevelen. Blijf weg van de goedkope toestellen die je overal in promofolders ziet verschijnen. Meestal gaat het hier om verouderde plasma tv’s die ofwel geen Full HD kunnen weergeven, ofwel enorm veel stroom verbruiken, ofwel last hebben van het inbranden van zenderlogo's.


2. De juiste grootte: optimale kijkafstand en de schermdiagonaal
32 inch, 40 inch of nog een groter model? Als inch je niets zegt, 1 inch (") is ongeveer 2,54 cm. Een 40-ich tv heeft dus een schermdiagonaal van ongeveer 1 meter.
De keuze voor de juiste beeldschermdiagonaal en de hieruit volgende ideale grootte van uw nieuwe televisie,  is helemaal niet moeilijk als je een paar simpele regels in acht neemt.
De kijkafstand bepaalt de schermdiagonaal
De kijkafstand (of zitafstand) bepaalt de grootte van je televisie.
Meet de afstand van je zitbank tot waar je TV moet komen, en zoek dan deze afstand op in de kolom "aanbevolen kijkafstand" in onderstaande tabel.
Kijk dan in deze rij uiterst links in de kolom "Televisie grootte" voor de ideale grootte van je nieuwe tv.
Ter info: "Kijkafstand SD-beelden" in de tabel staat voor Standard Definition televisie, dit is de kijkafstand voor de de standaard televisiekanalen die niet in HD (High Definition) uitzenden.


Kijkafstand voor een Full-HD televisie
Televisie-grootte: diagonaal in inches Optimale kijkafstand Full-HD-/3D-beelden Optimale kijkafstand SD-beelden Aanbevolen kijkafstand 
32 inch 1,20 - 1,59 m 1,99 - 2,39 m ca. 2,00 m 
37 inch 1,38 - 1,84 m 2,30 - 2,76 m ca. 2,30 m 
40 inch 1,49 - 1,99 m 2,49 - 2,99 m ca. 2,50 m 
42 inch 1,57 - 2,09 m 2,62 - 3,14 m ca. 2,60 m 
46 inch 1,72 - 2,29 m 2,86 - 3,44 m ca. 2,90 m 
47 inch 1,76 - 2,34 m 2,93 - 3,51 m ca. 2,90 m 
50 inch 1,87 - 2,49 m 3,11 - 3,74 m ca. 3,10 m 
52 inch 1,94 - 2,59 m 3,24 - 3,89 m ca. 3,30 m 
55 inch 2,05 - 2,74 m 3,42 - 4,11 m ca. 3,40 m 
58 inch 2,17 - 2,89 m 3,61 - 4,33 m ca. 3,60 m 
60 inch 2,24 - 2,99 m 3,74 - 4,48 m ca. 3,80 m


3. Welke specificaties en aansluitingen heb je echt nodig?

Als je van vlijmscherpe beelden wil kunnen genieten, dan moet je bij je aankoop vooral op het "HD-Ready 1080p" logo letten (vroeger "Full-HD"). Enkel TV's met dit logo geven beelden weer met 1080 lijnen (1080p). Deze resolutie geeft 5x meer details weer dan het vroegere PAL.

Daarnaast moet je TV natuurlijk ook HDMI of DVI-aansluitingen hebben en een geschikte Componenten aansluiting.

Let er op dat je minstens 4 HDMI-aansluitingen hebt. Zo kan je probleemloos je Blu-ray of DVD-speler, je spelcomputer, je PC of laptop en je HD digitale kabel- of satellietontvanger aansluiten. Voor oudere DVD of videospelers heb je een SCART- of Componenten aansluiting nodig . Let ook op audio-uitgangen  (ook digitaal) als je je versterker van je muziekinstallatie met je TV wil verbinden. Omdat de kwaliteit van het geluid van de meeste dunne TV’s niet optimaal is, is dit zeker een aanrader.


De meeste fabricanten hebben op hun toestellen verschillende antenne-ontvangstaansluitingen zoals digitale Antenne (DVD-T), analoge en digitale kabel (DVB-C). Soms zelfs een ingebouwde satelliet-tuner (DVDB=S2). Dit is praktisch als je geen externe Receiver wil aansluiten. Voor betaaltelevisie met een Smartcard let dan op de aanwezigheid van een CI of een CI+ kaartslot.

USB aansluitingen en geheugenkaartlezers zijn zeer praktisch als je foto’s of films van je PC op je TV wil bekijken, vooral als je PC geen HDMI-uitgang heeft. Deze worden dan via de ingebouwde mediaspeler afgespeeld. Let er dan wel op welke formaten deze mediaspeler kan afspelen. Opgelet: dit verschilt sterk van fabrikant tot fabrikant.

Netwerk- en internet-mogelijkheden kunnen handig zijn maar niet echt noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor lichtsensoren.

3D TV of niet? Is leuk meegenomen zolang je er niet te veel moet voor bijbetalen (meestal 25% duurder). Er is bijna geen aanbod om in 3D te kunnen bekijken en de technologie is nog steeds in volle ontwikkeling (dubbelzicht, slechte helderheid, kijkhoeken enz.) Bijkomende 3D brillen maken het nog eens extra duur.

Originele bron: Chip-Online.de

4 opmerkingen:

  1. dank voor de info.
    ben zeker wijzer geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan een 32" led tv, zoals bijvoorbeeld de Philips 32PFL4007H als vaste monitor voor mijn PC dienen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit zou iedereen eens moeten lezen voor al eer naar de winkel te stappen
    echt super

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.