Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

19 januari 2012

Netwerken via het stopcontact met powerline adapters

Steeds meer apparaten in huis maken gebruik van internet, maar in de meeste huizen zijn er weinig tot geen netwerkaansluitingen. Wireless is een oplossing, maar netwerken via het stopcontact winnen aan populariteit. Vooral daar waar het WiFi signaal in bepaalde plaatsen niet sterk genoeg of constant genoeg doorkomt.

Het concept is simpel: je neemt twee zogenaamde powerline adapters, de één steek je in de buurt van je router in het stopcontact, de ander in de buurt van het apparaat dat je op internet wil aansluiten. In beide gevallen gebruik je een normale UTP-netwerkkabel om de adapter te verbinden met de router en het apparaat dat een internetverbinding wenst. Zonder enige verdere installatie onstaat er nu een verbinding tussen beide: de powerline adapters zorgen ervoor dat al het netwerkverkeer via de stroomdraden in huis verloopt.

Welke powerline adapter kiezen? Let er op dat je adapter de "HomePlug" standaard ondersteund (bijna allemaal).

HomePlug heeft drie standaarden:

  • de HomePlug Turbo (theoretisch: 85 Mbit/s, in de praktijk 23 (best case) tot 8 Mbit/s (worst case). Dit type is meestal voldoende om op internet te surfen.

  • de HomePlug AV (theoretisch: 200 Mbit/s, in de praktijk 60 (best case) tot  26 Mbit/s (worst case). Dit type is prima voor op internet te surfen en in de meeste gevallen snel genoeg voor het streamen van HD-video.

  • de HomePlug AV2 (theoretisch: 500 Mbit/s, in de praktijk 145 (best case) tot 41 Mbit/s (worst case). Er zijn nu nog maar 2 merken die al een AV2 toestel kunnen leveren: Netgear met de XAV5001 (vanaf 90 euro) en Trendnet met de TPL-401E. Prima voor internet surfen en HD-video streaming.
Wel mogen we concluderen dat een bedraad netwerk, zowel 100 Mbit als Gigabit, bijna altijd sneller is.

Mijn koopadvies: TP-Link TL-PA211 Starter-kit (snel en goedkoop in de test hieronder) en verkrijgbaar vanaf 35 euro (klik hier voor beste prijzen) of de TP-Link TL-PA251 Starter-kit als je het stopcontact nog wil blijven gebruiken vanaf 45 euro.

Zoek je een powerline adapter gecombineerd met Wi-Fi (om draadloos te kunnen surfen) kies dan voor de TP-Link TL-WPA281 kit , reeds vanaf 60 euro. Losse adapter met Wi-Fi vanaf 39 euro.

Als 70 euro geen probleem is en als het echt snel moet gaan de Netgear XAV5001 kit (klik hier voor beste prijzen).

Klik hier voor een uitgebreide test van 32 powerline adapters.
Klik hier voor een snelheid-vergelijkingstest tussen 200 en 500Mbit adapters (duitstalig) van Chip-online. Hun conclusie: koop een 200Mbit, ze zijn bijna even snel als een 500Mbit.
Klik hier voor een vergelijkingstest van 500Mbit modellen

1 opmerking:

  1. goede informatie, bedankt. Een vraag waar ik nergens iets over lees: moeten de stopcontacten in dezelfde electrische groep zitten?

    BeantwoordenVerwijderen