Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

12 april 2013

Wat is een moederbord? Welk moederbord kiezen?

Asus MBHet moederbord is in feite de grootste en belangrijkste printplaat in de computer. Bijna alle computer componenten dienen immers via het moederbord aangesloten te worden.

Moederborden bestaan in verschillende afmetingen en deze hebben standaarden (form factors).
Deze zijn:
- de ATX standaard: meet officieel 305mm x 244mm
- de EATX (Extended ATX) standaard: 305mm x 330mm
- de MicroATX standaard: 244mm x 244mm en kleiner
- de Mini-ITX of ITX standaard moet 170mm x 170mm meten

De te kiezen standaard en afmetingen van je moederbord zal worden bepaald door de computerkast (case) die je kiest (of andersom als je al een moederbord hebt). Bij elke computercase staat steeds vermeld welke moederbord standaarden er ingebouwd kunnen worden.

Het merk en type van het moederbord is afhankelijk van je eigen voorkeur, je te besteden budget, de aansluitmogelijkheden en de eigenschappen die je nodig hebt. De "chipset" speelt hierin een belangrijke rol.
Klik hier voor een overzicht en de eigenschappen van alle chipsets die voor socket LGA1150 beschikbaar zijn (op dit moment de nieuwste socket).

Het belangrijkste is natuurlijk dat de door jou gekozen processor op het moederbord past. Let dus vooral op dat de "sockets" (bv. LGA1150) zowel op de processor als op het moederbord dezelfde zijn.

Asus, ASRock en Gigabyte zijn de door mij aanbevolen merken.

Voor de de Ivy Bridge (2012) Core i3, i5 en i7 processoren (socket LGA1155) kan ik volgende moederborden aanbevelen:

Voor de meeste gebruikers zal een moederbord met een H77-chipset zoals het ASRock H77M moederbord zeker voldoen. Dit is vanaf 72 euro verkrijgbaar en heeft 2xUSB3 aansluitingen en een HDMI aansluiting.

Wil je van alle overklokmogelijkheden van de Intel 3570K en de 3770K processor gebruik kunnen maken moet je voor een moederbord met een Z77-chipset kiezen. Het Gigabyte GA-Z77M-D3H moederbord (vanaf 89 euro) kan ik hier aanbevelen.
Klik hier voor een vergelijkingstest van 20 Intel Z77 moederborden.

Voor de Haswell (2013) Core i3, i5 en i7 processoren (socket LGA1150) kan ik volgende moederborden aanbevelen:

Voor de meeste gebruikers zal een moederbord met een B85-chipset zoals het ASRock B85M moederbord zeker voldoen. Dit is vanaf 63 euro verkrijgbaar en heeft 4xUSB3 aansluitingen en een HDMI aansluiting.

Wil je van alle overklokmogelijkheden van de Intel 4670K en de 4770K processor gebruik kunnen maken moet je voor een moederbord met een Z87-chipset kiezen. Het Gigabyte GA-Z77M-HD3 moederbord (vanaf 90 euro) kan ik hier aanbevelen.
Klik hier voor een vergelijkingstest van 37 Haswell moederborden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten