Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

20 december 2010

Wat is het verschil tussen een LCD en een LED tv?


Dacht jij ook dat LCD en LED tv’s twee verschillende dingen waren?
Neen, LED is geen nieuwe tv-technologie, maar een evolutie en een verbetering van de LCD televisie.


Een LCD-paneel maakt wel het beeld, maar dit is alleen zichtbaar als er licht doorheen schijnt.  In een lcd televisie zit daarom altijd achtergrondverlichting, in het engels ‘backlight’.

Bij een LCD televisie zorgen CCFL-lampen (soort TL-lampen) voor de achtergrondverlichting, bij een LED TV zijn dat LED-lampjes.
Een “LED-verlichte” LCD TV zou dus een juistere omschrijving voor een LED TV zijn. 


Eigenlijk een klein technologieverschil, maar dit maakt wel dat LED tv's volgende voordelen hebben:
  • een lager energieverbruik
  • milieuvriendelijker (bevatten geen kwik van TL-lampen)
  • meer gebalanceerde kleurverzadiging
  • het licht-lekkage probleem dat met LCD wordt geassocieerd, is opgelost.
  • LED TV’s kunnen zwart “zwarter” weergeven. Dit was tot hiertoe enkel bij de allerbeste LCD televisies mogelijk.
  • LED tv’s kunnen hierdoor veel dunner gemaakt worden
De keuze voor een LED tv ligt dus voor de hand, maar het prijsverschil zal je keuze waarschijnlijk bepalen. Eigenlijk zou het prijsverschil voor een LED en LCD tv van 40-inch vandaag maar 100 euro mogen bedragen (klik hier voor meer details van de paneel inkoopprijzen), maar in de praktijk is het spijtig genoeg veel meer (300 à 700 euro). Hoe langer je wacht, hoe kleiner het verschil zal worden.

Maar ook tussen LED tv’s zijn grote verschillen:
De achtergrondverlichting in LED tv’s bestaan in twee versies:

Edge Lit en Full LED (of Array LED). Hieronder de details (Bron: artikel uit AV Blog

Full LED:

In een Full LED tv zijn de losse LED direct achter het LCD paneel gepositioneerd, met een tussenruimte van 2 tot 10 centimeter. Door het gebruik van lensjes en diffuser-paneel tussen het LED-array en het LCD paneel wordt dit licht evenredig verspreid zodat het hele beeld even fel wordt belicht.

De ene LED tv is de andere niet (1): Edge lit en Full LED

Eén van de grootste voordelen van deze constructie is gelijkmatige verdeling van het licht. Omdat er tientallen tot duizenden led’s worden toegepast, in plaats van een stuk of 20 CCFL lampen, zijn er geen ‘gaten’ te onderscheiden in het licht, zoals die soms wel bij de ‘ouderwetse’ CCFL’s zichtbaar worden.
Een ander voordeel is het energieverbruik: LED’s verbruiken veel minder stroom dan CCFL’s. En meer LED’s in een array (voor een nog betere uniformiteit) zorgen niet per sé voor een hogere stroomrekening, omdat de individuele LED’s dan een kleiner gebied hoeven te bestrijken, en dus minder fel hoeven te schijnen.

Edge Lit:

Toch is er een nadeel aan Full LED tv’s: ze zijn niet zo plat als we zouden willen. Dit komt omdat LED’s ruimte nodig hebben om hun licht te verspreiden over het LCD paneel.

En daar komen de Edge Lit om de hoek kijken. Schermen met deze techniek hebben LED’s aan de zijkanten van het scherm, en deze zijn zo gericht dat ze parallel aan het LCD paneel schijnen. De ‘light guide plane’ is een plaat reflectief materiaal dat er voor zorgt dat het licht wordt afgebogen, en evenredig wordt verdeeld over het televisiescherm.
Omdat de LED’s aan de zijkanten zitten, is het mogelijk om de schermen veel platter te maken dan bij Full LED en CCFL backlights. Dat is ook de reden waarom de platste televisies van het moment allemaal Edge Lit modellen zijn.


De ene LED tv is de andere niet (1): Edge lit en Full LED

Bij een Edge Lit tv wordt het licht minder gelijkmatig verdeeld over het scherm dan bij een Full LED tv. Dit komt omdat alleen aan de zijkanten de lichtbronnen zitten, en deze toch het hele scherm moeten verlichten.
Hoewel er minder LED’s worden gebruikt in den Edge Lit tv, verbruiken deze toch meer energie. Dit komt omdat bij deze modellen iedere LED een groot gedeelte van het scherm moet verlichten (maximaal de helft van het schermformaat), en daar is meer energie voor nodig.
De tv’s zijn wel eenvoudiger en goedkoper te fabriceren: de materiaalkosten schijnen zo’n 40% lager te liggen.

Wat is de beste techniek?

De ene LED tv is de andere niet (1): Edge lit en Full LED
Edge vs Full LED

In principe is “Full LED” kwalitatief de beste LED backlight techniek. De achtergrondverlichting wordt zeer gelijkmatig verdeeld over het scherm, en door het toevoegen van meer LED’s wordt dit alleen maar beter, terwijl er relatief weinig energie verbruikt wordt. Bovendien biedt het enorme kansen voor verdere verbeteringen – maar daarover later meer.
Toch is het niet zo dat je met een wijde boog om Edge Lit LED tv’s heen moet lopen. Over het algemeen zijn Edge Lit LED tv’s nog altijd van een betere kwaliteit als de gewone CCFL LCD tvs, en zuiniger. Fabrikanten doen er bovendien alles aan om het grote voordeel – het slanke uiterlijk – te combineren met de hoogst haalbare kwaliteit. Zo worden de Light Guide Planes steeds verfijnder om de verdeling van het licht over het scherm zo egaal mogelijk te maken door ingenieuze reflectie- en diffuser technieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten