Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

1 augustus 2013

Zelf een PC maken (deel 1): de onderdelen

Hier In deel 1 geef ik een gedetailleerd overzicht van de verschillende onderdelen van een computer.
In deel 2 leer ik je hoe je hem in elkaar moet zetten. Klik hier voor deel 2.
In deel 3 testen we hem en installeren Windows. Klik hier voor deel 3.

De verschillende onderdelen van een computer:

De processor of CPU (=Central Processing Unit)
Intel Core I3
De processor is het hart van de PC. Deze chip zorgt voor de verwerking van alle gegevens, met andere woorden: bijna alle data moeten langs de processor passeren. De snelheid (of kloksnelheid) van de processor wordt uitgedrukt in Gigahertz (GHz) (1 GHz = 1000 MHz). De snelheden van de huidige processors variëren tussen 1.6 GHz en de 3.6 GHz. Sinds enige tijd is deze snelheid alleen niet meer zo belangrijk, wel welk type processor je kiest. De keuze van de snelheid hangt af van uw wensen en behoeftes, en natturlijk je budget. Een kleine lijst van criteria voor de keuze van een Intel processor:
  • Tegenwoordig zijn de huidige processoren zo snel, dat zelf een Core i3 2120 processor (vanaf 105 euro) voor de meeste gebruikers al meer dan voldoende krachtig en vooral altijd sneller dan de meeste notebook processors is! Tevens heeft deze processor een ingebouwde videokaart die voor normaal PC gebruik meer dan voldoende is.
  • Wil je één van laatste nieuwe generatie Intel processoren (Haswell (2013)) en 100 euro meer uitgeven, dan is een Intel Core i5 4670K (vanaf 210 euro) zeker een goede keuze.
  • Enkel wanneer je echt veel en dikwijls mediabestanden converteert (bijvoorbeeld bestanden van DVD-formaat naar mp4) en veel met grote videobestanden werkt, en dit dan ook nog snel moet gaan, dan pas zal een Intel Core i7 4770K (vanaf 300 euro) een betere keuze zijn.
Bovendien is er nog een verschil tussen de verschillende merken van processors. De bekendste zijn Intel en AMD. Ook hier kan een kleine vergelijking helpen. Vergelijken we de kracht op vlak van kantoorapplicaties, dan merken we dat Intel sneller en beter uit de bus komt. Als de prijs een doorwegend punt is, is AMD meestal goedkoper dan Intel. Maar de verschillen zijn wel klein en Intel is wereldwijd verreweg de meest verkochte processor (74% marktaandeel, AMD 26%), vandaar mijn keuze voor Intel processoren. Wil je bovenvermelde processoren, oudere modellen of nog snellere processoren in prestatie vergelijken klik dan hier voor een tabel met snelheidsvergelijkingen van Intel Processoren van 2000 tot vandaag.
Klik hier om meest recente artikelen over processoren te lezen. 

De processorkoeler
152894-CPU-COOLER-INTEL-SOCKET-1156-ORIGINEEL_JPG
Een processor verbruikt energie (tussen de 35 en de 100 Watt) en produceert daardoor ook hitte. Hij heeft dus koeling nodig. De bij de processor meegeleverde processorkoeler is voor normaal gebruik voldoende.
Klik hier als je meer wil weten over "high-end" CPU-koelers.





Het geheugen of RAM (=Random Access Memory)

DDR3Het geheugen (ook wel RAM genoemd) is een niet onbelangrijk onderdeel in de computer, het dient als een snelle tijdelijke opslagruimte voor bewerkingen, documenten en andere zaken. Tegenwoordig is het meest voorkomende type RAM DIMM, dat is een soort RAM dat recht in de daarvoor voorziene slots wordt gestoken.
De grootte van het geheugen is zeer belangrijk, omdat het geheugen de werksnelheid van onze PC gevoelig kan verhogen of verlagen. De grootte van het geheugen wordt uitgedrukt in Megabytes (MB) of in Gigabytes (GB).
Tegenwoordig varieert de grootte van het geheugen van 2048MB (2GB) tot 16384MB (16GB).
2GB werkt prima met Windows 7 maar omdat RAM geheugen tegenwoordig zo goedkoop is adviseer ik steeds minimum 2x2GB (4GB totaal) in te bouwen, omdat ook het besturingssysteem geheugen in beslag neemt en omdat u dan een buffer hebt zodat u niet in de problemen geraakt als u eens een zwaarder programma opent. Kies voor  DDR3-1333 of DDR3-1600 geheugenmodules, die zijn goedkoop (vanaf 31 euro voor 2x2GB) en snel genoeg. 2x4GB geheugenkits zijn er al vanaf 50 euro.

Het moederbord

Asus MBHet moederbord is in feite de grootste en de belangrijkste printplaat in de computer. Alle componenten dienen te worden aangesloten op het moederbord.

Moederborden bestaan in verschillende afmetingen en deze hebben standaarden (form factors). Deze zijn:



- de ATX standaard: meet officieel 305mm x 244mm
- de EATX (Extended ATX) standaard: 305mm x 330mm
- de MicroATX  standaard: 244mm x 244mm en kleiner
- de Mini-ITX of ITX standaard moet 170mm x 170mm meten
De te kiezen standaard en afmetingen worden bepaald door de computerkast (case) die je kiest. Bij elke computercase staat steeds vermeld welke moederbord standaarden er ingebouwd kunnen worden.
Voor het bouwen van een PC ga ik niet verder uitweiden over het merk van het moederbord: dit hangt volledig af van je eigen voorkeur en je daarvoor voorziene budget. Belangrijk om te weten is wel dat de door jou gekozen processor bij het moederbord past. Asus, AsRock en Gigabyte zijn de door mij aanbevolen merken. Klik hier voor een uitgebreider artikel over moederborden.

De grafische kaart

Radeon 5570De grote vraag die hierbij opkomt, is de vraag of u een gamer bent of niet. Wat ik hierbij kan zeggen, zal het best overkomen als ik het terug in een lijstje zet:
  • Bent u die gebruiker die alleen kantoortoepassingen draait, en bijna nooit en zwaar grafisch spel speelt, dan heeft u meer dan genoeg aan een zeer eenvoudige grafische kaart. De ingebouwde grafische kaart van de Intel Core i3 2100 processor is ruim voldoende.
  • Bent u dezelfde computergebruiker als hierboven, maar durft u zich toch af en toe eens toespitsen op een zwaar spelletje, dan kan een vergelijkbare kaart als de nVidia GTX 760 (vanaf 190 euro) u zeker de benodigde snelheid bieden.
  • Behoort u echter tot de "Die-hard" gamer die alleen het woord "frames" wil horen, dan is de persoonlijke keuze de overheersende. Wil je snelle videokaarten in prestatie vergelijken klik dan hier voor een duidelijk en beknopt overzicht.

De geluidskaart en de luidsprekers

Soundcardspeakers
De geluidskaart is tegenwoordig onmisbaar, vandaar dat ze nu op bijna alle moederborden geïntegreerd zit en je ze niet meer apart dient aan te schaffen. Enkel de echte audiofielen en zij die muziek met de PC maken dienen nog een aparte geluidskaart te kopen.





Over de luidsprekers (vanaf 20 euro) kan ik het volgende zeggen: een vrij doorslaggevend argument hierbij zal voornamelijk de prijs zijn. Duurdere luidsprekers geven meestal een mooier en voller geluid dan goedkopere. Veel monitoren zijn nu ook verkrijgbaar met ingebouwde luidsprekers en indien je hiervoor kiest moet je natuurlijk geen luidsprekers meer aanschaffen.




De harde schijf of SSD (=Solid State Disk)

HD en SSDGezien de lage prijzen koop je best minimum een SATA 1000GB harde schijf (vanaf 55 euro). Een 2000GB harde schijf is er al vanaf 76 euro! Ikzelf heb een Samsung 830 128GB SSD in mijn laptop geïnstalleerd en zelf zal ik nooit nog een harde schijf als opstartschijf gebruiken. Windows 7 en alle andere software starten bliksemsnel op, je gelooft je ogen niet. Je PC lijkt 5x sneller met een SSD in vergelijking met een harde schijf !! Installeer een SSD als C-schijf voor het opstarten en installeer hier alleen het besturingssysteem en alle door jou gebruikte programma's (vermits je maar 128GB opslagruimte hebt). Installeer vervolgens hieronder een 1000MB harde schijf als D-schijf voor de opslag van al je gegevens. Totaalprijs om je PC 5x sneller te maken: vanaf 120 euro. Een absolute aanrader! Als je moet kiezen tussen een duurdere processor of een SSD, kies dan altijd voor een SSD in combinatie met een harde schijf.  Klik hier voor mijn aankoopadvies voor SSD's.


De optische drives (DVD en Blu-ray(BD))

BluRayEen DVD lezer/schrijver (vanaf 15 euro) is onmisbaar voor je PC, het besturingssysteem dient immers van een DVD-schijfje te worden geïnstalleerd, evenals de meeste andere software. DVD-lezers/schrijvers kunnen ook allemaal op gewone lege CD's lezen en schrijven, dus vormen ze op dat vlak zeker geen beperking. Let er wel op dat je er een koopt die een SATA-aansluiting heeft! Wil je Blu-ray (BD) films kunnen afspelen, kies dan voor een Blu-ray Combo drive (vanaf 40 euro). Deze kunnen enkel Blu-ray lezen, maar ze lezen en beschrijven wel lege DVD's en CD's. Een Blu-Ray Writer drive die ook Blu-ray's kan beschrijven is een beetje duurder (vanaf 70 euro). Maar met een prijs van 3 à 4 euro voor een leeg Blu-ray schijfje kan je je toch afvragen waarom je een dergelijk toestel zou aanschaffen.

De behuizing (of "Case") en de voeding (of Power Supply)

MiditowerpowersupplyOok mogen we de case (dat is de behuizing van de computer) niet vergeten, daarin zullen we de onderdelen moeten steken. De keuze van het model is gelijk, hier is de persoonlijke smaak meestal de doorslaggevende keuze. Kies een model dat ruim genoeg is en dat mooi oogt. Opgelet, behuizingen worden zowel met als zonder voeding verkocht! Een goede goedkope behuizing met een 430W voeding vind je al vanaf 39 euro. Reken voor een heel mooie case tussen de 40 en 100 euro en nog eens een 40 à 100 euro voor een zwaardere voeding van een goed merk. Voor de voeding kies je minimum voor een 300W exemplaar. Indien je kiest voor een zwaardere videokaart zoals de nVidia 660, ATI 5770 en sneller, kies dan minimum voor een 600W voeding. Klik hier voor mijn advies welke behuizing te kiezen.






Monitor, toetsenbord en muis

Deze drie randapparaten zijn ook noodzakelijk voor de computer. Omdat deze drie echter niet bij het bouwen van een PC benodigd zijn bespreek ik ze hier niet verder. Het advies dat ik hier kan geven is: laat je niet overweldigen door de verkoper en hou altijd in je achterhoofd: "Dit wil ik maximum uitgeven". Vraag ook aan de verkoper of hij de toestellen eens wil demonstreren, zo weet je direct of het goed in de hand ligt/goed beeld geeft... Een goed draadloos toetsenbord met een draadloze muis van Logitech heb je al vanaf 35 euro. Een goede 22 inch Monitor met ingebouwde luidsprekers heb je al vanaf 125 euro. Klik hier om mijn artikelen over monitoren te lezen.

Ziezo, de verschillende onderdelen zijn besproken. Natuurlijk kunt u ze zelf aanvullen met de accessoires die u er graag zou bijhebben. Let bij de aanschaf van zulke dingen echter altijd zeer goed op de compatibiliteit, daarmee bedoel ik dat u best eens vraagt of de componenten bij elkaar passen. Dat u bijvoorbeeld geen AMD-processor koopt en een moederbord dat gemaakt is voor een Intel-processor. Klik hier voor deel 2, waar we de computer echt zullen assembleren.

Er zijn al heel veel handleidingen geschreven, maar wil je een uitgebreide met meer details en meer afbeeldingen, dan kan ik je deze van Hardware Info aanbevelen (van 2014)

1 opmerking:

  1. Vriendelijk bedankt voor de tips , ik ga ze nog eens goed doornemen . Job

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.