Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

9 april 2011

Zelf een PC maken (deel 3): PC testen en Windows installeren

In deel 1 bespraken we de onderdelen van de computer en in deel 2 de assemblage van deze onderdelen. Klik hier om deel 1 nog eens na te lezen, en klik hier om deel 2 nog eens te bekijken.

PC testen en Windows installeren


We zetten de computer rechtop, en sluiten er alle randapparatuur op aan (toetsenbord, muis en monitor). Dit zal op zich geen probleem zijn, aangezien de verschillende connectoren tegenwoodig elk een apart kleurtje hebben en je dezelfde kleuren ook op de achterzijde van je PC kan terugvinden. Nooit een aansluiting forceren.
We drukken natuurlijk eerst op de power-knop, en weldra zou de computer een teken van leven moeten geven (indien niet: zie 1). We plaatsen vlug de Windows CD in het DVD station en laten de PC verder werken. Het scherm zal oplichten en het bekende bootproces schiet in actie (indien niet: zie 2), de harde schijven worden gedetecteerd, en er zal worden gevraagd om van de CD te booten (indien niet: zie 3). We drukken op een toets, zodat de PC van de CD boot. Nu komen we in een in een DOS-omgeving, en merken dat de computer verschillende bestanden kopieert. De computer zal nu vragen of we Windows willen installeren, we bevestigen met <Enter>, nu zal hij vragen op welke partitie Windows moet worden ge├»nstalleerd. De computer heeft wel een harde schijf, maar nog geen partities, dus maken we die eerst. Hoe we dit moeten doen, staat uitgelegd op het scherm. We volgen de stappen op het scherm, en weldra zal de computer zichzelf rebooten.
De PC zal opnieuw vragen om van de CD te booten, maar deze keer laten we dit NIET toe (druk NIET op een toets). De setup word gestart, en na zo'n 20 minuten staat Windows op onze kersverse machine.

Hieronder de mogelijke fouten:

  1. De computer geeft geen teken van leven:
    We kijken of de voeding correct is aangesloten, of de power-knop juist aangesloten is op het moederbord, en we kijken ook of alle stroomkabels in het stopcontact zitten. Daarna beginnen we terug van boven af aan met bovenstaande handleiding.
  2. Ik merk niets van een normaal bootproces:
    Bij dit stuk kan er veel mis gaan, maar meestal kan een moederbord zelf aangeven wat er fout is. Dit gebeurt vaak door signalen met LED's, of door geluidcodes: bvb 3 korte bieps wil zeggen dat de schermkaart niet is gevonden, of 2 brandende leds wijst op geen processor,... Hiervoor verwijs ik je weer door naar de handleiding van je moederbord, waar de specifieke codes worden verklaard. Het eenvoudigste is, om het verantwoordelijke hardwareonderdeel eventjes te verwijderen en daarna terug in te plaatsen. Kijk zeker na of alle onderdelen correct gemonteerd zijn.
  3. De computer wil niet van de CD of DVD booten:
    Dit is vaak omdat de BIOS niet correct is ingesteld. We starten de computer opnieuw op, door de stroom aan en uit te schakelen. Nu drukken we tijdens het booten op de Delete toets (of een andere toets, afhankelijk van het type en het merk van de BIOS). Nu veranderen we de bootvolgorde naar A: D: C: (in het boekje van het moederbord bij de uitleg over de bios staat beschreven hoe we dit moeten doen, in ieder geval moet eerst van de CD-rom drive en dan pas dan van de harde schijf worden opgestart). Daarna slaan we de instellingen op, en rebooten de computer. Nu zal de computer wel van de CD of DVD willen booten (tenzij deze defect is).

Tot slot

Nu je PC werkt, klik dan hier om mijn artikel te lezen over een nieuwe computer in gebruik te stellen, te updaten en te onderhouden..
Als je nog met andere problemen (die nergens in deze zeer beknopte handleiding staan beschreven) te maken krijgt, raadpleeg dan iemand van je kennissen die reeds ervaring heeft met het assembleren van PC's of ga naar je lokale computerdealer voor assistentie.

Veel succes met je eerste zelfgebouwde PC!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten