Index per productcategorie

Plaats je muisaanwijzer op een afbeelding en je krijgt de omschrijving van de productcategorie te zien. Klik op een categorie om al mijn artikelen over dat onderwerp te lezen:
Best Price

10 april 2011

Zelf een PC maken (deel 2): de assemblage

In deel 1 bespraken we de onderdelen van de computer. Klik hier om deel 1 nog eens na te lezen.


Klik hier om een fimpje te bekijken waarin een volledige PC geassembleerd word (beelden zeggen nu eenmaal meer dan duizend woorden).

Het geeft je zeker een goed idee van hoe eenvoudig het eigenlijk wel is!


Er zijn al heel veel handleidingen geschreven, maar wil je een uitgebreide met veel details en veel afbeeldingen, dan kan ik je deze van Harware Info aanbevelen (van 2011)








Hieronder beschrijf ik alle stappen verder in detail:

Voorbereidingen

antistatisch polsbandjeOm te beginnen moeten we zorgen dat onze werkplek er proper bijligt, een computer bestaat uit zeer gevoelige elektronica en het is dan ook niet de bedoeling om er onvoorzichtig mee om te springen.
Zorg dat er voldoende plaats is om alle onderdelen mooi "uit te stallen", zodat een mooi overzicht is gegarandeerd. Als we de PC ineensteken, is het niet de bedoeling dat we eerst 5 minuten moeten zoeken waar we dat stuk gelegd zouden kunnen hebben. Bovendien zorgen we dat we beschikken over gedemagnetiseerd materiaal, dat ook nog eens van statische elektriciteit is ontdaan. Statische elektriciteit en magnetisme kunnen immers dodelijk zijn voor onze elektronica. Een antistatisch polsbandje (te koop bij de betere elektronicazaak) kan veel problemen vermijden. Eventjes de verwarming of een ander toestel dat geaard is aanraken, is meestal ook wel voldoende.

 

Het begin van de assemblage


We zullen eerst de behuizing (case) uit de verpakking halen, de afdekplaten eraf schroeven (of eraf of eruit klikken) en daarna de kast plat op onze werktafel leggen, zodat we er gemakkelijk in kunnen werken.

De processor en koeler op het moederbord plaatsen

We openen de doos van het moederbord en hier merken we op dat het moederbord is verpakt in een antistatisch zakje of enveloppe. We halen het moederbord, de handleiding en alle bijgeleverde onderdelen (schroefjes, plaatjes, aansluitkabels enz) uit de doos. Vervolgens halen we het moederbord uit het zakje en leggen dit zakje terug in de doos.

moederbord: socketNu openen we de socket (de socket is een plastieken plaat met veel pinnetjes en een hendeltje ernaast) op het moederbord door het hendeltje eerst opzij en dan naar boven te verplaatsen . We nemen de processor uit zijn verpakking en plaatsen deze vervolgens correct op de socket.(let er op dat het driehoekje of een ander merkteken op de hoek van de processor met het merkteken op de socket overeenkomt.

moederbord: socket met processor
De processor zal vanzelf in de socket vallen als hij goed ligt, indien er moet geduwd worden, is er iets mis. Bij het inbrengen van de processor mag absoluut geen kracht gebruikt worden. Merken we dat de processor correct in de socket zit, dan duwen we het hendeltje naar beneden en kliken het vast. Voel dan voorzichtig aan de processor of hij wel goed vastzit.
moederbord: processorkoelingNu de processor geplaatst is nemen we de processorkoeler en zijn handleiding erbij. Hierin vinden we gedetailleerde instructies hoe we het koelblok op het moederbord en de processor dienen te plaatsen. Deze instructies zijn meestal goed en overzichtelijk, zodat verdere uitleg hier overbodig is. Vergeet vooral niet de koelpasta (kleine tube) te gebruiken. Tenslotte maak je het draadje van de koeler vast op het moederbord. In de handleiding van het moederbord staat waar deze aansluiting zich bevindt.

Ziezo, de processor en de koeler zijn op het moederbord gemonteerd.

De plaatsing van het geheugen


moederbord: geheugenWe nemen de geheugenlmodule(s) uit de verpakking en houden deze boven de geheugenslots van het moederbord (dit zijn meestal zwarte slots met witte klemmetjes op het uiteinde, ze kunnen soms echter ook blauw, geel of rood zijn). Klik nu eerst de witte klemmetjes op het uiteinde open en vervolgens kijken we of of de inkeping onderaan de geheugenmodule juist overeenkomt met het pinnetje in het geheugenslot. Indien deze niet overeenkomen draai je de geheugenmodule om. Indien deze overeenkomen plaatsen we de geheugenmodule verticaal en drukken we het met de twee duimen in de het geheugenslot. De witte klemmetjes zullen vanzelf dichtklikken indien de geheugenmodule juist is geplaatst.
  

Het plaatsen van het moederbord in de behuizing (case)


afstandshoudertjesAchteraan de kast vind je plaats voor een zogenaamd "I/O-shield" waardoor zo dadelijk de connectors van het moederbord hun weg naar buiten vinden. Aangezien de plaatsing van de connectors bij vrijwel alle moederborden anders is, wordt een geschikte I/O-shield meegeleverd met je moederbord. Even duwen en deze klikt op zijn plaats.
We leggen de behuizing terug voor ons en nemen het moederbord. Nu plaatsen we het moederbord in de computer en kijken welke gaatjes zullen moeten worden gebruikt voor de bevestiging. Controleer eerst of de connectors van het moederbord juist voor het "I/O-shield" zitten.We halen het moederbord terug uit de behuizing en brengen de afstandhoudertjes (deze worden met het moederbord of met de behuizing meegeleverd (zie foto hierboven)) in deze gaatjes aan .
Daarna plaatsen we het moederbord in de behuizing en schroeven het met de bijgeleverde schroefjes vast op de afstandhoudertjes.

moederbord: aansluiting ledsNu moeten we enkel nog controleren of het moederbord op de juiste plaats werd gemonteerd. Daarvoor zetten we de behuizing terug rechtop en kijken we naar de achterzijde. De connectors van het moederbord moeten allemaal netjes door de het I/o shield zitten.
Nu leggen we de behuizing terug op zijn kant en moeten we de draadjes voor de LEDjes van de behuizing nog op het moederbord aansluiten. De plaats waar deze onderdelen op het moederbord moeten worden aangesloten, staat gedetailleerd in het boekje van het moederbord beschreven.

 

Het plaatsen van de schijfstations (harde schijf, cd-rom, ...)


montage harde schijven
We halen de stations uit de verpakking en plaatsen deze op de plaats waar we ze zullen bevestigen. Vervolgens schroeven we de stations vast, met de bijgeleverde schroefjes.
Nu rest ons nog alleen de opdracht om de stations met de bijgeleverde rode SATA-kabel aan het moederbord te bevestigen. Het installeren van een DVD-station verloopt analoog. Om de juiste connectors op het moederbord te weten, verwijs ik door naar het boekje dat bij het moederbord geleverd is, er zijn veel te veel verschillende soorten om deze hier allemaal te bespreken.
Ziezo, hierbij zijn de schijfstations geplaatst en kunnen we overgaan naar het plaatsen van eventuele bijkomende kaarten.

 

Kaarten (videokaart, geluidskaart,...)


moederbord: uitbreidingskaarten
Hiervoor nemen we de kaart uit de verpakking en bekijken in welk slot hij zal moeten geplaatst worden. Hierna breken/schroeven we op de behuizing het afdekplaatje dat in de weg zit los en verwijderen we het. Nu kunnen we de kaart in het slot schuiven. Dit doen we door de kaart verticaal recht boven het slot te houden, dan laten we de kaart tot tegen het slot zakken en duwen het er gelijkmatig en beheerst in. Nu hoeven we alleen nog maar de kaart vast te schroeven links op het plaatje dat in de plaats zit van het plaatje zit dat we daarnet hebben afgebroken/losgeschroefd.
We herhalen deze stappen voor alle kaarten die moeten geplaatst worden.

Aansluiten van de voeding aan de onderdelen


voeding connectormoederbord: voedingharde schijf: aansluiting voedingNu moeten we nog de molexen (dit zijn plastieken connectors aan de uiteinden van de draden van de voeding), aansluiten op de onderdelen (moederbord, schijfstations, kaarten,...). De molexen kunnen niet verkeerd geplaatst worden, aangezien deze zodanig zijn gemaakt, dat de verschillende types slechts op één manier passen.
Verifiëren
Nu alles in de computer zit, kijken we nog eens na of alle onderdelen wel geplaatst zijn en zetten we de behuizing terug mooi rechtop. We schroeven de behuizing nog niet dicht, dit doen we pas als de computer is getest.








Dit testen en Windows installeren doen we in deel 3 van deze handleiding (klik hier), en daar vind je tevens enkele tips om eventuele problemen op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.